expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 7 grudnia 2016

Bułeczki cynamonowe






Mam dziś dla Was przepis na słodkie drożdżówki. Cudownie pachnące ulubionym cynamonem, wzbogacone orzeźwiającą pomarańczą. Całość smakowała wyśmienicie i zniknęła w kilka minut. Wspaniale smakują z kubkiem gorącego kakao. Upieczcie, nie oprzecie się na pewno :)

Składniki:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 600 g mąki pszennej
Składniki na cynamonowe nadzienie:

  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 10 g cynamonu
Składniki na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z pomarańczy


Mleko łączymy z cukrem, łyżką mąki i drożdżami. Odstawiamy na 15 minut, by zaczyn ruszył. 
Dodajemy pozostałą mąkę, jajka, roztopione masło i skórkę pomarańczową. Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto, Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, tak by ciasto podwoiło swoją objętość. 

Łączymy składniki nadzienia cynamonowego. 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy w kształcie prostokąta o wymiarach 30 x 50 cm. Całość smarujemy nadzieniem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulonik kroimy na 2-3 cm plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiamy na blacie ok. 30 minut do napuszenia. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok 20 minut.  

Cukier puder ucieramy z sokiem z pomarańczy do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Przy pomocy pędzelka smarujemy lukrem ostudzone bułeczki. 
Smacznego :) 






8 komentarzy:

  1. To ja poprosze jedna drozdzowke do kawy :) Wygaladaja mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczególnie zimą lubię takie smaki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie piję kawę z szczyptą cynamonu, bułeczka by idealnie do niej pasowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne, kuszące ślimaczki. Nabrałam ochoty na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam cynamonowe wypieki, gdyż zawsze świetnie pachną w trakcie pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, musiały pachnieć oszałamiająco!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU